Meditatie

De essentie van meditatie is eenvoudig: aanwezig zijn in het hier en nu. Kenmerkend voor gelukservaringen, momenten van diepe ontspanning en de momenten waarop je op je beste kunnen presteert is dat je tijdens deze momenten meestal met je volle aandacht gericht bent op het hier en nu.

Bij een op het hier en nu gerichte aandacht en aanwezigheid ervaar je minder gedachten over de toekomst of het verleden en oordeel je minder over je huidige ervaring. Het gevolg is dat je minder stress, weerstand en spanningen ervaart en meer oog krijgt voor de bijzonderheden en schoonheid van je huidige ervaring. Bovendien gaat alles wat je in het heden onderneemt beter als je volle aandacht erbij is.

Tijdens een meditatie focussen we op één ding: onze ademhaling. Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar de ademhaling. Ondanks dat je tijdens het mediteren bewust je aandacht richt op je ademhaling, zul je merken dat de aandacht tijdens een meditatieoefening nog veelvuldig zal afdwalen. Het regelmatig afdwalen van de aandacht is normaal en betekent niet dat je verkeerd mediteert. Wat je wel kunt doen is steeds weer bewust herstellen en teruggaan naar je ademhaling.

De ademhaling treedt op de voorgrond en alle andere zaken zijn wel aanwezig maar verdwijnen naar de achtergrond. Iedere keer als we afgeleid worden keer je weer terug naar je ademhaling. Dit proces herhaalt zich tijdens een meditatie soms wel een oneindig aantal keer.

Alle gedachten en sensaties laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan. Als we mediteren horen we nog steeds het geluid van voorbij razend verkeer, denken we nog steeds aan van alles en nog wat.

Het grote verschil is dat deze afleidingen ons niet meer hoeven te storen.

Tijdens het mediteren proberen we niet te oordelen, conclusies te trekken of over bijzaken na te denken. Ook hoef je niets te veranderen, te bereiken of te snappen. Het resultaat is dat in de loop van de meditatie een reactie op gang komt die precies het tegenovergestelde is van stress. De geest komt tot rust, de aandacht wordt alert en het lichaam ontspant.

Lucky U
Groenelaan 38 A
3114 CH Schiedam
06-53283235